کدام خوردنی ها حاوی مواد شیمیایی ماندگارند؟
به گزارش وبلاگ ایران، متخصصان آمریکایی در یک مطالعه تازه از بیش از 700 نفر سوالاتی در خصوص رژیم غذایی شان پرسیدند، از جمله اینکه چه مواد غذایی و نوشیدنی های خاصی را مصرف می نمایند (مانند سبزیجات، نان، نوشابه های انرژی زا، شیر و چای) و سپس سطح مواد شیمیایی ماندگار در خون آنها را آزمایش کردند.
متخصصان بعلاوه از شرکت نمایندگان در تحقیق پرسیدند که چقدر غذای آماده در خانه، مغازه فست فود یا رستوران غیرفست فودی می خورند. آنها از این اطلاعات برای آنالیز این فرضیه استفاده کردند که افراد تا چه مقدار با بسته بندی مواد غذایی حاوی مواد شیمیایی ماندگار در تماس بوده اند.
سال هاست که دانشمندان درباره مواد شیمیایی ماندگار هشدار می دهند. این ترکیبات پرمصرف شامل مشتقات پلی فلوروالکیل، دسته ای از مواد شیمیایی ساخته دست بشر هستند که چندین دهه است در طیف گسترده ای از صنایع برای مقاوم سازی محصولات در برابر گرما، آب، چربی و لکه ها استفاده می شوند.
در 80 سال گذشته مشتقات بسیاری از این ترکیبات ساخته شده اند که در فراوری هزاران کالای مصرفی روزمره از ظروف غذای یک بار مصرف گرفته تا کف ضد حریق (کپسول آتش نشانی) استفاده می شوند.
این ترکیبات که امروزه ردپایی از آنها حتی دورافتاده ترین مکان های کره خاکی از جمله در بدن خرس های قطبی در قطب شمال نیز یافت شده است، به دلیل پیوندهای بسیار قوی فلوئور-کربن در بدن ما تجزیه نمی شوند و می توانند تا ده ها هزار سال در محیط زیست باقی بمانند. به همین دلیل نیز مواد شیمیایی ماندگار لقب گرفته اند.
مطالعات نشان داده اند که آن ها می توانند هورمون ها را مختل نموده، استخوان ها را تضعیف نمایند یا خطر ابتلا به بعضی بیماری ها را افزایش دهند. آن ها بعلاوه با انواع سرطان، نقایص مادرزادی، بیماری های کلیوی و سایر مسائل جدی سلامت مرتبط هستند.
به گزارش یورونیوز، یافته های مطالعه تازه نشان داده است که مصرف مقادیر زیاد چای، گوشت های فرآوری شده و غذاهای آماده خارج از خانه با افزایش سطح مواد شیمیایی ماندگار در بدن در طول زمان مرتبط است.
در واقع شرکت نمایندگانی که بیشتر چای، هات داگ و گوشت های فرآوری شده مصرف می کردند، سطح مواد شیمیایی ماندگار بالاتری در خون خود داشتند.
با این حال، بعضی از غذاها تنها زمانی با سطوح بالاتر این ماده شیمیایی مرتبط بودند که خارج از خانه تهیه می شدند. افرادی که غذاهایی مانند سیب زمینی سرخ نموده یا پیتزای تهیه شده در رستوران ها را می خوردند، سطوح بیشتری از مواد شیمیایی ماندگار را در خون خود نشان دادند. متخصصان می گویند دریافته اند که این مشکل عمدتا در فرآیند بسته بندی محصولات غذایی ایجاد می گردد.
به عنوان مثال، آنها تصور می نمایند که ارتباط بین چای و سطوح بالای مواد شیمیایی ماندگار به خاطر کیسه ای است که چای در آن قرار داده می گردد. گوشت های فرآوری شده نیز با بسیاری از راه های احتمالی برای آلودگی در فرآیند فراوری، چندان تعجب برانگیز نیست.
هیلی همپسون، محقق مقطع دکترا در دانشکده پزشکی کک کالیفرنیای جنوبی و نویسنده اصلی این مطالعه در این باره می گوید: حتی غذاهایی که از نظر متابولیک کاملاً سالم هستند نیز می توانند به مواد شیمیایی ماندگار آلوده شوند.
نویسندگان این مطالعه می گویند هدف آزمایش آنها لزوماً معین این نیست که کدام غذاها سالم هستند و کدام ها نیستند، بلکه هدف این است که بفهمند کدام غذاها ممکن است به آزمایش بیشتری احتیاج داشته باشند تا نظارت گردد که آلودگی شان از کجا آمده است.
بسیاری از تحقیقات قبلی بر وجود این ترکیبات ماندگار در آب متمرکز شده بودند، اما دانشمندان اکنون می گویند غذای آلوده احتمالاً تهدید بزرگتری برای سلامت انسان است.
بعضی از بدترین منابع آلودگی در مواد غذایی عبارتند از بعضی از کاغذها و پلاستیک های بسته بندی، آفت کش ها و بعلاوه کودهای آلوده به مواد شیمیایی ماندگار که برای تقویت رشد محصولات غذایی استفاده می شوند.
نتایج مطالعات تازه در نشریه علمی Environment International منتشر شده است.
منبع: گردشبان