تشکیل منطقه آزاد خزرنشینان ، پیشنهاد رسمی ایران به همسایگان خزر
به گزارش وبلاگ ایران، ایران به کشورهای ساحلی دریای خزر به طور رسمی پیشنهاد داد تا یک منطقه آزاد مشترک بین اعضا تشکیل و دستورالعمل ویژه ای برای توسعه همکاری های پولی، بانکی و مالی تدوین گردد و کمیته های تخصصی جهت افزایش سطح روابط مالی و تجاری بین اعضا تشکیل گردد.
به گزارش وبلاگ ایران، این پیشنهاد رسمی ایران را محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهوری ایران در نشست مجمع اقتصادی خزر مطرح و تأکید کرد: ایران به رغم همه فشارها و تحریم های گسترده، پیروز شده در سرمایه گذاری در بخش گاز، نفت، برق و ایجاد شهرهای پتروشیمی در ساحل دریا، انتقال آب از دریا و ایجاد شبکه راه آهن پرسرعت، کاهش تورم و مثبت شدن تراز تجاری پس از سال ها گام های بلندی بردارد و با سرمایه گذاری در بخش ترانزیت با ایجاد 200کیلومتر راه آهن می تواند کشورهای حاشیه دریای خزر را از یک طرف به اروپا و از طرف دیگر به مدیترانه متصل کند.
او اضافه کرد: اگر بتوانیم رشت را به آستارا و خرمشهر را به بصره با 200کیلومتر راه آهن متصل کنیم، می توانیم به اروپا و مدیترانه وصل شویم.
به گفته نماینده ایران با ایجاد یک سازوکار مناسب برای استفاده از ظرفیت کشورهای حاشیه خزر می توان به ایجاد منطقه ای امن و مؤثر در اقتصاد بین المللی یاری کرد.
مذاکرات فشرده مخبر در روسیه
معاون اول رئیس جمهور که برای شرکت در دومین مجمع اقتصادی خزر به روسیه رفته بود، توسعه مناسبات با کشورهای همسایه را از راهبردهای دولت اعلام نمود و گفت وگوهای جدی با مقام های اقتصادی و سیاسی روسیه و بعضی کشورهای دیگر خزرنشین داشته است.
نخستین مجمع اقتصادی کشورهای دریای خزر مرداد سال 1398 با حضور 5کشور ایران، روسیه، ترکمنستان، قزاقستان و آذربایجان در منطقه گردشگری آوازه ترکمنستان برگزار شده و برگزاری نشست دوم پس از حدود 3سال می تواند یک گام به جلو برای عملی کردن توافق های قبلی باشد.
خنثی سازی تحریم ها
معاون اول رئیس جمهوری در جریان این سفر با شرکت در نشست هم اندیشی با فعالان اقتصادی روسیه تأکید کرد تحریم های ایران و روسیه نباید به بهانه و مانعی برای توقف و کندشدن برنامه های همکاری 2کشور تبدیل گردد و ایجاد منطقه ها آزاد یکی از راه های خنثی سازی تحریم هاست.
او در عین حال بزرگ ترین مانع پیش روی صادرنمایندگان و واردنمایندگان را موانع بانکی، بیمه ای و تبادلات پولی دانست و بر لزوم کوشش جدی 2کشور برای استفاده از پول ملی برای برطرف این محدودیت ها تأکید کرد.
او بر تبادل هیأت ها و رفت وآمد شرکت های 2کشور تأکید و ضمن دعوت از فعالان اقتصادی برای سفر به ایران اعلام نمود: با رفت وآمد شرکت ها و اتحادیه های ایران و روسیه شناخت دقیقی از ظرفیت های 2کشور ایجاد می گردد و بستر توسعه تعاملات و مراودات تجاری بیش از پیش مهیا خواهد شد. جواد اوجی، وزیر نفت ایران هم که در این نشست حاضر بود با اشاره به تفاهم 40میلیارد دلاری ایران و روسیه، از آمادگی دولت ایران برای سرمایه گذاری فعالان اقتصادی روسیه در بخش نفت و گاز، مشارکت در میادین، سوآپ فرآورده های نفتی و صادرات محصولات پتروشیمی اطلاع داد.
تجارت بدون دلار
معاون اول رئیس جمهوری بعلاوه بر توسعه صادرات و واردات و بعلاوه تهاتر میان تهران و مسکو تأکید کرد و گفت: ایران و روسیه 2کشور دوست و همسایه هستند و می توانند در مبادلات تجاری به جای استفاده از ارز بیگانه، از پول ملی خود استفاده نمایند که در این صورت با افزایش تقاضا نسبت به پول ملی، ارزش آن ارتقا پیدا خواهد نمود. او ابراز امیدواری کرد با فراهم شدن زمینه همکاری ها بین استان های ایران و روسیه، شاهد تحول جدی در حجم مبادلات تجاری میان منطقه ها 2کشور باشیم.
مذاکرات ایران و آذربایجان
طبق این گزارش معاون اول رئیس جمهوری بعلاوه در گفت وگو با نخست وزیر آذربایجان همکاری های حوزه حمل ونقل را از محورهای اصلی روابط با این کشور اعلام و تأکید کرد: تهران مصمم به تقویت همکاری های خود با باکو است، زیرا هم اکنون سطح مبادلات تجاری ایران و آذربایجان متناسب با ظرفیت های موجود در 2کشور نیست. نخست وزیر آذربایجان هم در ملاقات با مخبر اعلام نمود: مرز ایران و آذربایجان به مرز برادری تبدیل شده و رئیس جمهوری آذربایجان حمایت تهران از مرزهای این کشور را ارزشمند توصیف نموده است.
تجارت 3میلیارد دلاری با قزاق ها
معاون اول رئیس جمهوری بعلاوه در ملاقات با نخست وزیر قزاقستان با بیان اینکه ظرفیت های همکاری ایران و قزاقستان بسیار فراتر از سطح مناسبات فعلی است، گفت: با ظرفیت های موجود 2کشور، سطح مبادلات تجاری تهران و آستانه می تواند به سرعت به 3میلیارد دلار برسد.
پیشنهاد رسمی ایران به همسایگان خزر
محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهوری با ایراد سخن در مجمع اقتصادی خزر، پیشنهادهای رسمی دولت را با اعضا در میان گذاشت که عبارت است از:
تشکیل منطقه آزاد مشترک بین کشورهای حاشیه خزر
ایجاد کریدور سبز ترانزیتی و گمرکی
تدوین دستورالعمل ویژه بین اعضا جهت توسعه همکاری های پولی، بانکی و اقتصادی
برطرف موانع و توسعه همکاری های ترانزیتی به وسیله دریا، راه آهن و جاده
یکسان سازی و هماهنگی تعرفه های حمل ونقل ریلی، جاده ای و دریایی
تشکیل کمیته همکاری حمل ونقل، ترانزیت، تعرفه و تجارت و گمرکی
تشکیل کمیته همکاری نفت و گاز و فرآورده های نفتی
تشکیل کمیته توسعه همکاری در زمینه های برق، آب و تجهیزات
استقرار فوری دبیرخانه کنوانسیون حفاظت از محیط زیست دریای خزر
منبع: همشهری آنلاین